Gaussian Täplien Matkassa

Välillä on hauska pysähtyä ja katsella hieman ajassa taaksepäin ja kertailla mitä kaikkea on tullut tehtyä viime vuosina. Itselläni se on ollut erikoista yrittäjyyden aikaa oman toiminimiyritys ToppiNapin kanssa, jossa olen uhkarohkeasti välillä toimeentulon uhallakin antanut itselleni mahdollisuuden syventyä ja investoida aikaa minua aina kiehtoneisiin 3D maailmoihin ja fokusoitua erityisesti teknologiaan nimeltä Gaussian Splatting.

Mikä ihmeen Gaussian Splatting?

Tiedän! Se kuulostaa hassulta. Nimessä voisi olla kehittämistä, mutta kyseessä on siis täysin uudenlainen 3D esitysmenetelmä, jota käytetään tietokonegrafiikassa ja eri sovelluksissa kolmiulotteisten kohteiden renderöimiseksi. Tässä lähestymistavassa objektit esitetään Gaussin jakauman avulla, mikä mahdollistaa pehmeämmän ja realistisemman kuvanluonnin. Kun jo vuosikymmeniä 3D grafiikka on esitetty vakiintuneiden Mesh-pintaverkkojen ja teksturoitujen polygonien kautta, tässä menetelmässä kolmiulotteista muotoa lähestytään miljoonien pienten ellipsoidien tai läiskien kautta. Sitä voisi pitää 3D-teknologian pointillismina. Pistepilvi menetelmän etuna on kyky esittää tilavuusmallina yksityiskohtia ja syvyyksiä tehokkaasti, mikä on erityisen hyödyllistä esimerkiksi virtuaalitodellisuudessa. Gaussian Splatting voi parantaa visuaalista laatua ja vähentää rendering-aikaa verrattuna perinteisiin polygonipohjaisiin menetelmiin ja se tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon moderneille suunnittelijoille ja kehittäjille.

Mutta vaikka aihe kehittyy nopeasti tämä teknologia on vielä kovin nuorta ja sitä tukevia ohjelmia ja sovelluksia löytyy vielä hyvin vähän. Tätä kirjoittaessa olen itse tutkinut aihetta noin 1,5 vuotta. 3D Gaussian Splatting tutkimuspaperit julkaistiin elokuussa 2023 SIGGRAPH messuilla. Tapahtuma on vuosittainen Yhdysvalloissa pidettävä konferenssi, joka keskittyy digitaaliseen grafiikkaan ja vuorovaikutteisiin tekniikoihin. Se on alan tärkein ja legendaarisin tapahtuma, joka tuo yhteen asiantuntijat, tutkijat, opiskelijat ja ammattilaiset eri puolilta maailmaa. Tapahtumassa esitellyt uusimmat tutkimustulokset, innovaatiot ja teknologioita, ovat usein vaikuttaneet merkittävästi esimerkiksi elokuvatuotantoihin sekä animaation maailmaan.

En itse ollut kyseisessä tapahtumassa mukana mutta seurasin sieltä tehtyjä julkaisuja ja innostuin tästä Gaussian tutkimuksesta ja sen mukana julkaistusta lähdekoodista. Olin sattumoisin juuri noihin aikoihin puuhastellut 3D-skannaamisen parissa, tutkinut tätä edeltävää ns. NeRF-tekniikkaa ja koska prosessi perustuu hyvin samanlaisiin lähtökohtiin kuin mitä Photogrammetriassa eli valokuvamallintamisessa käytetään, minulla oli valmiina jo kuva-aineistoa joiden ansiosta onnistuin luomaan ensimmäiset omat 3D Gaussian Splatting mallini.

Tästä innostuneena julkaisin omalla YouTube kanavallani tämän videon:

Tämä video osui tärkeään saumaan ja keräsi nopeasti 250 000 katselukertaa. Se on aika hyvin niin erikoiselle aiheelle ja tämä yksittäinen video nostatti kanavani kertaheitolla sille tasolle että saatoin liittyä mukaan YouTube partner programiin ja kaupallistaa kanavani. Se oli merkittävä askel sillä olin pitkään jo etsinyt suuntaa minkä aiheen ympärille voisin kanavani julkaisut kohdistaa. Tuon videon suosion jälkeen sitä ei ole tarvinnut etsiä enää. Olen siitä lähtien julkaissut jotakuinkin säännöllisesti videoita Gaussian Splatting aiheen ympärillä ja pyrkinyt opastamaan miten näitä 3D-malleja luodaan ja etenkin missä niitä voi käyttää.

The Splat Man himself

Jollekin asialle omistautuminen on mielenkiintoinen juttu. Innokas asiaan perehtyminen, havainnoista raportointi, opastaminen ja asioiden selventäminen videoiden avulla on muodostunut itselleni eräänlaiseksi missioksi. Halu tehdä selkeitä esityksiä ja avata tätä jokseenkin monimutkaista teknologista 3D-viidakkoa katsojille, on ehdottomasti intohimoni. Valitsin heti alkuvaiheessa että teen sen englanniksi koska aihe on globaali ja siihen on kiinnostusta hyvin monipuolisesti ympäri maailmaa. Se on kannattanut sillä se on tuonut minulle seuraajia ja kontakteja hyvin monista eri lähteistä. On ollut hyvin kiinnostavaa huomata missä kaikkialla videoitani on katsottu. Saan paljon yhteydenottoja YouTuben lisäksi esimerkiksi LinkedIn:ssä. Gaussian Splatting asia kiinnostaa monia ja olen päässyt konsultoimaan kansainvälisesti eri yrityksiä sen tiimoilta. Se on upeaa ja kannustaa ajattelemaan että tähän aiheeseen käytetty aika tuottaa vielä hedelmää ja auttaa minua yrittäjänä. En oikeastaan koskaan ajatellut henkilöbrändin rakentamista osana yritystoimintaani, mutta se on tullut tässä osana tube-videoideni tekemistä. Tottakai yksityisyrittäjä on yksi ja sama henkilö, mutta koska aihe on lähellä omaa harrastuneisuuttani ja intohimoa en osaa mieltää sitä yritykseni missiona vaikkakin se ehdottomasti on apuna ja auttaa minua myös suunnittelemaan yritykseni palveluita ja tuotteita. Youtube kanavani kulkee minun omalla nimelläni, mutta videoiden loppuun laitan aina “ToppiNappi production” merkinnän. Toiveenani on että voin yrityksenä vielä paketoida ja tarjota selkeitä 3D palveluja tämän teknologian ympärillä.

Missiota tukevat kyllä rohkaisevat ja mahtavat kommentit joita saan videoistani ja satun myös yllättäen kuulemaan ihan kotimaassakin. Kiitosta on tullut monissa yhteydenotoissa viestein mutta myös yllättävissä yhteyksissäkin. Kerran erään myymälän julkisessa ruokalassa joku tunnisti minut ja tuli kiittämään hyvistä tutoriaaleista ja oli mahtava kuulla että niistä oli ollut apua jossakin heidän projektissaan. Tällainen lämmittää kovasti. Myös palaute alan muilta osaajilta ja tekijöiltä joita itse ihailen ja katson ylöspäin on arvokasta. Hyvässä yhteisössä jaetaan krediittiä, nostetaan muiden saavutuksia kertomalla niistä eteenpäin ja on ihastuttavaa huomata miten maailmankylään yltää ihan täältä Suomen Tampereelta pienestä kotitoimistostanikin käsin.

Olen julkaissut jo aika paljon videoita Gaussian Splattingin ympärillä ja tätä kirjoittaessa kanavallani on 16 460 tilaajaa. Joten iso kiitos siitä! Tästä on hyvä jatkaa ja kehittää asioita eteenpäin.

Jos haluat katsoa Gaussian Splatting videoitani tässä on YouTube-soitolista johon olen kerännyt kaikki keskeiset aiheeseen liittyvät videoni:

Ja YouTube kanavani löydät täältä:

Seuraava
Seuraava

Camera Array Tool